LIFE @ UNI

14/02/2024
427067472_374409385349935_2077002920060965101_n

8 εργαστήρια ακαδημαϊκής ζωής

Ο κύκλος ζωής που συνδέεται με την περίοδο των σπουδών είναι ένας μεταμορφωτικός κύκλος που  αποτελείται από ακαδημαϊκές προκλήσεις, προσωπικές και διαπροσωπικές αναζητήσεις και επιδιώξεις στόχων και ονείρων. Η πίεση των απαιτητικών ακαδημαϊκών υποχρεώσεων, η αποχώρηση από το σπίτι και η μετάβαση στην ανεξαρτησία, η πλοήγηση σε ποικίλα κοινωνικά περιβάλλοντα συμβάλλουν στην αύξηση του άγχους και γενικότερα επιβαρύνουν τη ψυχική υγεία.

Η  ένταξη σε μια συμβουλευτική ομάδα μπορεί να συμβάλει ουσιαστικά στην αντιμετώπιση των δυσκολιών που προκύπτουν από την εμπειρία στο Πανεπιστήμιο. Η ομάδα δημιουργεί το χώρο ώστε να μπορέσει κανείς να εκφραστεί, να ενδυναμωθεί, να καλλιεργήσει ανθεκτικότητα και να αποκτήσει πρακτικά εργαλεία διαχείρισης άγχους. Μέσα σε ένα πλαίσιο που χαρακτηρίζεται από εμπιστευτικότητα και μη κριτική μπορεί κανείς να μιλήσει ανοιχτά για όσα τον απασχολούν.  Η παρουσία των άλλων προσθέτει οπτικές, ενσυναίσθηση και υποστήριξη.

Η Βήτα σχεδίασε μια σειρά 8 workshops. Δημιουργήθηκαν με στόχο να παίξουν έναν υποστηρικτικό ρόλο τόσο στο ακαδημαϊκό όσο και στο προσωπικό ταξίδι. Καθένα από αυτά καλύπτει μια συγκεκριμένη θεματολογία.

Workshop 1: 

Η ουσία της αυτοεκτίμησης. Ανακαλύπτοντας τις δυνάμεις μου.

Η αυτοεκτίμηση αφορά τον φακό μέσα από τον οποίο προσλαμβάνουμε και αξιολογούμε τον εαυτό μας. Συνδυάζει γνωστικά στοιχεία όπως είναι οι πεποιθήσεις για την αξία μας και συναισθηματικά στοιχεία που συνδέονται με αυτές τις πεποιθήσεις. Σε σχέση με την ακαδημαϊκή ζωή η αυτοεκτίμηση παίζει ουσιαστικό ρόλο στην αυτοπεποίθηση, τη λήψη αποφάσεων και τη γενικότερη ψυχολογική ευημερία.

Το συγκεκριμένο workshop σχεδιάστηκε ώστε να ενδυναμώσει το φοιτητή να στρέψει το φακό στο απίστευτο δυναμικό και στις μοναδικές ποιότητες που έχει ο καθένας μέσα του. Μέσα από δράσεις και συζήτηση μπορεί κανείς να ανακαλύψει δυνάμεις, επιθυμίες και δεξιότητες. Να αναγνωρίσει τη μοναδικότητά του.

Οφέλη: Βελτίωση ενσυνειδητότητας και αυτοαποδοχής

Στρατηγικές για την αντιμετώπιση εμποδίων με ανθεκτικότητα και αυτοπεποίθηση

Ενδυνάμωση με σκοπό την υλοποίηση προσωπικών και ακαδημαϊκών στόχων

Ενίσχυση διαπροσωπικών δεξιοτήτων για τη δημιουργία ουσιαστικών σχέσεων

 

Workshop 2

Η παλέτα της επικοινωνίας. Ο διάλογος σε έναν σύνθετο κόσμο.

H επικοινωνία αφορά την ανταλλαγή πληροφοριών, ιδεών, σκέψεων ή συναισθημάτων μεταξύ ατόμων ή ομάδων. Εμπεριέχει τη μεταφορά ενός μηνύματος από έναν πομπό σε έναν δέκτη. Μπορεί να πάρει διάφορες μορφές, όπως λεκτική, μη λεκτική, γραπτή, προφορική, πρόσωπο με πρόσωπο, διαδικτυακή!!!  Η πολυπλοκότητα της ακαδημαϊκής ζωής αναδεικνύει την αποτελεσματική επικοινωνία σε δύναμη.

Το συγκεκριμένο workshop σχεδιάστηκε με στόχο την ανάδυση των δυσκολιών στην επικοινωνία και την καλλιέργεια επικοινωνιακών δεξιοτήτων. Πως  μπορεί κανείς να εκφραστεί και να στείλει ένα καθαρό μήνυμα,  να λάβει ανατροφοδότηση επιτρέποντας την κατανόηση και να δημιουργήσει ουσιαστικές σχέσεις;  Η γλώσσα επικοινωνίας, η ενεργή ακρόαση, η ικανότητα να διαχειρίζεται κανείς δύσκολες διαδράσεις είναι κάποιες βασικές  έννοιες που θα μας απασχολήσουν στο συγκεκριμένο εργαστήρι.

Οφέλη: Βελτίωση επικοινωνιακών δεξιοτήτων

Βελτίωση δυναμικής σε κοινωνικό και ακαδημαϊκό επίπεδο

Αύξηση της αυτοπεποίθησης στο δημόσιο λόγο και σε παρουσιάσεις

Απόκτηση δεξιοτήτων για αποτελεσματική συνεργασία και δημιουργία σχέσεων

 

Workshop 3

Ηρεμία στο χάος. Το άγχος και η ρύθμιση

Το άγχος είναι μια σύνθετη και πολυπρόσωπη νοητική και συναισθηματική κατάσταση. Συνδέεται με την ανησυχία, τη δυσφορία, τις δυσοίωνες προβλέψεις και το φόβο.  Σε φυσιολογικά επίπεδα αφορά την προσαρμοστική αντίδραση στην πίεση και μπορεί να λειτουργήσει ως κίνητρο για δράση. Το έντονο και παρατεταμένο άγχος μπορεί να δράσει ανασταλτικά στην καθημερινή λειτουργικότητα. Το πανεπιστήμιο συνδέεται με τη λέξη άγχος. Ακαδημαϊκές επιδόσεις, προσωπικές αλλαγές, καθημερινές απαιτήσεις, διαπροσωπικές προκλήσεις δημιουργούν ένα τοπίο καλλιέργειας άγχους. 

Το συγκεκριμένο διαδραστικό workshop σχεδιάστηκε με στόχο την κατανόηση του άγχους και την απόκτηση δεξιοτήτων διαχείρισης. Μέσα από την ανταλλαγή εμπειριών οι συμμετέχοντες θα εκφράσουν τη σχέση τους με το άγχος στην καθημερινότητά τους και θα συνδιαλλαγούν με κοινούς στρεσογόνους παράγοντες της ακαδημαϊκής ζωής. Επίσης θα εφοδιαστούν με εργαλεία και πρακτικές διαχείρισης. 

Οφέλη: αναγνώριση και διαχείριση στρες και άγχους

σύνδεση με άλλους φοιτητές που βιώνουν παρόμοιες εμπειρίες

ανάπτυξη ανθεκτικότητας και προσαρμοστικότητας

δημιουργία ισορροπίας στις καθημερινές προκλήσεις

 

Workshop 4

Συσχετίζομαι… Η περίπλοκη δυναμική των σχέσεων

Η σχέση αναφέρεται στη σύνδεση, το συσχετισμό και τη διάδραση. Η σύνδεση αυτή μπορεί να είναι συναισθηματική, κοινωνική, οικογενειακή ή να συσχετίζεται με  σπουδές και κοινά ενδιαφέροντα. Η διάδραση εντός της σχέσης προϋποθέτει επικοινωνία, μοίρασμα εμπειριών και αμοιβαία αλληλεπίδραση. Η πανεπιστημιακή ζωή είναι το πεδίο έντονων και περίπλοκων σχέσεων. Καθώς πρόκειται για μια μεταβατική περίοδο που συνδυάζεται με αλλαγές, οι διαπροσωπικές συνδέσεις μπορεί να αναδειχθούν σε προκλήσεις.

Το συγκεκριμένο workshop σχεδιάστηκε με στόχο την κατανόηση των σχεσιακών δυναμικών, την απόκτηση δεξιοτήτων επικοινωνίας και την καλλιέργεια της ικανότητας να βάζει κανείς όρια με ενσυναίσθηση. Αφορά όποιον θέλει να εμπλουτίσει τις διαπροσωπικές του  δεξιότητες  και να δημιουργήσει ουσιαστικές σχέσεις.

Οφέλη: Ενδυνάμωση διαπροσωπικών δεξιοτήτων για τη δημιουργία προσωπικών και     ε εκπαιδευτικών σχέσεων

Απόκτηση στρατηγικών αποτελεσματικής επικοινωνίας και διαχείρισης συγκρούσεων

Καλλιέργεια συναισθηματικής νοημοσύνης και ενσυναίσθησης στις διαπροσωπικές αλληλεπιδράσεις

Καλλιέργεια δημιουργίας και διατήρησης ορίων

Workshop 5

Από το στρες στην επιτυχία. Ελέγχοντας την ακαδημαϊκή πίεση

Η ακαδημαϊκή πίεση αναφέρεται στο στρες, τις προσδοκίες και τις απαιτήσεις που προκύπτουν από το εκπαιδευτικό περιβάλλον και συνδέεται ιδιαίτερα με την απόδοση. Πολλαπλές προκλήσεις, ανάγκη ανταπόκρισης στο επίπεδο των σπουδών, προσδοκίες των ίδιων των φοιτητών, καθηγητών και γονέων δημιουργούν ένα ασφυκτικό πλαίσιο που συχνά οδηγεί σε αδυναμία διαχείρισης.

Το συγκεκριμένο workshop δημιουργήθηκε με στόχο την προσαρμογή ακαδημαϊκό  περιβάλλον και τη διαχείριση της πίεσης. Η κατανόηση των πηγών της πίεσης, η καλλιέργεια δεξιοτήτων ανθεκτικότητας, η αυτοφροντίδα, η διαχείριση του χρόνου, η ρύθμιση κατά τη διάρκεια των εξετάσεων και η στοχοθέτηση είναι μερικοί από τους τομείς του εργαστηρίου.

Οφέλη: καλλιέργεια ανθεκτικότητας και δεξιοτήτων διαχείρισης των προκλήσεων

τεχνικές οργάνωσης χρόνου και μελέτης

στρατηγικές διατήρησης της ψυχικής ισορροπίας σε περιόδους μεγάλης έντασης

Workshop 6

Εγώ… Ταυτότητα και αυθεντικότητα

Η ταυτότητα είναι μια περίπλοκη έννοια που αναφέρεται στα ξεχωριστά χαρακτηριστικά, τις ποιότητες, τις πεποιθήσεις, τις αξίες, τα ενδιαφέροντα και τις συνδέσεις που προσδιορίζουν κάθε άτομο. Η αυθεντικότητα φροντίζει όλα αυτά τα χαρακτηριστικά να συνδέονται με την ειλικρίνεια. Αντικατοπτρίζει τη συνέπεια του εσωτερικού τοπίου με την εξωτερική δράση. Ο ηλικιακός κύκλος που συνδέεται με την πανεπιστημιακή ζωή είναι ουσιαστικά συνυφασμένος με την αναζήτηση ταυτότητας. Οι φοιτητές συχνά βρίσκονται αντιμέτωποι με διλήμματα και ερωτήματα που διαμορφώνουν την αίσθηση της ταυτότητας και της αυθεντικότητας.

Το συγκεκριμένο εργαστήρι συνδυάστηκε με στόχο την εξερεύνηση και την αποδοχή. Μέσα από δράσεις και διαδράσεις  μπορεί κανείς να εξερευνήσει αξίες και επιθυμίες, να εκτιμήσει τη  μη τελειότητα και να καλλιεργήσει αυτοσυμπόνια και ενσυνειδητότητα. Μπορεί ακόμη να αλλάξει πιθανές αρνητικές αυτοαναφορές και να αναπτύξει πρακτικές που οδηγούν σε μια πιο θετική εσωτερική αφήγηση. 

Οφέλη: Καλλιέργεια ενσυνειδητότητας 

Καθαρότητα και σαφήνεια σε αξίες και στόχους

Βελτίωση αυτοαποδοχής και εκτίμηση της μοναδικότητας 

Στρατηγικές αναπτυξιακού τρόπου σκέψης

 

Workshop 7

Ορίζω… Η τέχνη του όχι

Το όριο είναι η γραμμή, το άκρο σημείο στο οποίο φθάνει κάτι. Συχνά είναι αόρατο, μη λεκτικό και συνδέεται με τον ορισμό του προσωπικού χώρου, σωματικά, συναισθηματικά, νοητικά σε σχέση με τη διαπροσωπική αλληλεπίδραση. Η αίσθηση του ορίου δηλώνει την ισορροπία ανάμεσα στην αυτοφροντίδα και τις υγιείς διαπροσωπικές σχέσεις. Μας επιτρέπει να  διατηρούμε την αυτονομία μας, την καλή ψυχοσωματική μας κατάσταση και ταυτόχρονα να επικοινωνούμε αποτελεσματικά τις ανάγκες μας.

Το συγκεκριμένο εργαστήρι σχεδιάστηκε με στόχο την καλλιέργεια καθαρών ορίων. Η κατανόηση της έννοιας του ορίου, η εξερεύνηση της προσωπικής ζώνης άνεσης, ο ρόλος των ορίων στη δημιουργία υγιών σχέσεων είναι ορισμένα από τα θέματα διερεύνησης. Η τέχνη του να λέει κανείς όχι συνδέεται με την επιλογή. Ανάμεσα σε ακαδημαϊκές δραστηριότητες, κοινωνικές αλληλεπιδράσεις και προσωπικές επιδιώξεις η κατανόηση και η τοποθέτηση των ορίων μας με καθαρότητα είναι απαραίτητη.

Οφέλη: Καλλιέργεια ενσυνειδητότητας  και δεξιοτήτων αυτοαξιολόγησης.

Καλλιέργεια αυτοπεποίθησης και αυθεντικότητας

Επιλογή και δημιουργία υγιών διαπροσωπικών σχέσεων

Ενδυνάμωση στη διαχείριση των κοινωνικών δυναμικών.

 

Workshop 8

Συναίσθημα και λογική. Η συναισθηματική νοημοσύνη.

Το συναίσθημα και η λογική είναι διασυνδεδεμένα στοιχεία της ανθρώπινης νόησης. Το συναίσθημα αποτελεί πηγή πληροφόρησης. Χρωματίζει τη σκέψη. Η λογική βοηθά στην πλοήγηση. Στην αντιμετώπιση των προκλήσεων με  ορθολογικό τρόπο. Η αναγνώριση και η κατανόηση της συσχέτισης του συναισθήματος με τη λογική είναι ουσιαστικής σημασίας για τη δημιουργία ισορροπημένων αποφάσεων στην καθημερινή ζωή.

Το συγκεκριμένο workshop σχεδιάστηκε με στόχο την εξοικείωση με την έννοια της συναισθηματικής νοημοσύνης δίνοντας έμφαση σε καθέναν από τους πέντε τομείς της. Μέσα από δράσεις και τεχνικές θα εξερευνήσουμε τους τομείς της συναισθηματικής ενσυνειδητότητας, της ρύθμισης του συναισθήματος, της προσωπικής κινητοποίησης, της ενσυναίσθησης και δεξιοτήτων που αφορούν τις διαπροσωπικές σχέσεις. Η καλλιέργεια της συναισθηματικής νοημοσύνης είναι άμεσα συνδεδεμένη με την προσωπική και ακαδημαϊκή επιτυχία. 

Οφέλη: Καλλιέργεια συναισθηματικής ενσυνειδητότητας και ρύθμισης

Βελτίωση της επικοινωνίας και των διαπροσωπικών σχέσεων

Στρατηγικές διαχείρισης άγχους και καλλιέργεια ανθεκτικότητας

Τεχνικές ενσωμάτωσης της συναισθηματικής νοημοσύνης με την ακαδημαϊκή και προσωπική επιτυχία.

Κάθε workshop έχει διάρκεια 2,5 ώρες.

 

Η πρώτη συνάντηση είναι δωρεάν

 

Σχετικά Άρθρα

Το άγχος ως μεταφορά.  Κατανοώντας την εσωτερική μας εμπειρία.

Το άγχος ως μεταφορά. Κατανοώντας την εσωτερική μας εμπειρία.

Το άγχος είναι μια παγκόσμια ανθρώπινη εμπειρία, αλλά συχνά είναι δύσκολο να το εκφράσουμε με λόγια. Ένας ισχυρός τρόπος για να το κατανοήσουμε και να το εκφράσουμε είναι μέσω της μεταφοράς. Οι μεταφορές δημιουργούν μια γέφυρα μεταξύ των εσωτερικών μας εμπειριών και...

Σπάζοντας τον κύκλο του άγχους: Πώς να ξαναβρείτε την ηρεμία σας.

Σπάζοντας τον κύκλο του άγχους: Πώς να ξαναβρείτε την ηρεμία σας.

«Η ανησυχία δεν αδειάζει το αύριο από τις λύπες του· αδειάζει το σήμερα από τη δύναμή του.» - Corrie Ten Boom Όλοι έχουμε νιώσει άγχος.  Είναι φυσιολογικό και μερικές φορές χρήσιμο. Όμως, όταν το άγχος γίνεται καθημερινός επισκέπτης και αρχίζει να μας καταβάλλει, ίσως...

Κατανόηση του άγχους ως κοινό οικογενειακό συναίσθημα.

Κατανόηση του άγχους ως κοινό οικογενειακό συναίσθημα.

Το άγχος είναι μια φυσική αντίδραση στο χρόνιο στρες, αλλά όταν επηρεάζει ολόκληρο το οικογενειακό σύστημα, ο αντίκτυπός του μπορεί να γίνει συντριπτικός. Τα μέλη της οικογένειας είναι διασυνδεδεμένα συστήματα, όπου τα συναισθήματα ρέουν και επηρεάζουν το ένα το άλλο....

Οι τρεις διαστάσεις του άγχους: σωματική, γνωστική και συμπεριφορική.

Οι τρεις διαστάσεις του άγχους: σωματική, γνωστική και συμπεριφορική.

Το άγχος είναι μια καθολική εμπειρία. Ένα σήμα κινδύνου που έχει εξελιχθεί για να μας προστατεύει. Ωστόσο, όταν γίνεται χρόνιο ή υπερβολικό, μπορεί να διαταράξει την καθημερινή ζωή και την ευημερία.  Το άγχος είναι συναίσθημα και όπως κάθε συναίσθημα έχει τρεις κύριες...

Άγχος. Ένα αρχαίο συναίσθημα.

Άγχος. Ένα αρχαίο συναίσθημα.

Το άγχος είναι συναίσθημα. Τρέφεται από τα πένθη του παρελθόντος και την ανησυχία για το μέλλον. Δε ζει ποτέ στο παρόν. Προέρχεται από την ελληνική λέξη άγχω που σημαίνει σφίγγω, πνίγω. Αν και είναι πανταχού παρόν, παραμένει δύσκολο στη διαχείρησή του.   Είτε...

Από το συναίσθημα στη συμπεριφορά. Η αόρατη σύνδεση

Από το συναίσθημα στη συμπεριφορά. Η αόρατη σύνδεση

Τα συναισθήματα (αγγ. emotions, από το λατινικό emovere – κινούμαι προς τα έξω) είναι αναπόσπαστο μέρος της ανθρώπινης εμπειρίας, επηρεάζοντας τις σκέψεις, τις αποφάσεις και τις πράξεις μας με βαθύ τρόπο.  Από τη χαρά που μας ωθεί να γιορτάσουμε τις νίκες της ζωής...

Έναρξη ομάδας εφήβων για το αγχος.

Έναρξη ομάδας εφήβων για το αγχος.

Το άγχος είναι ένα συναίσθημα με το οποίο όλο και περισσότεροι έφηβοι έρχονται αντιμέτωποι. Η πίεση από το σχολείο, τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, την οικογένεια, τις σχέσεις ή ακόμη  και η προσπάθεια αναζήτησης ταυτότητας μπορεί να σε κάνουν να νιώθεις συναισθηματική...

Το ταξίδι του ήρωα.

Το ταξίδι του ήρωα.

Μια άχρονη ιστορία μεταμόρφωσης. Σε κάθε ιστορία υπάρχει ένας ήρωας. Για κάθε ήρωα έρχεται μια στιγμή που δέχεται ένα κάλεσμα και ξεκινά ένα μεταμορφωτικό ταξίδι. Σύμφωνα με τον  Campbell στο βιβλίο του ¨Ο ήρωας με τα χίλια πρόσωπα¨ (The Hero with a Thousand Faces) το...

Μεταβάσεις… Ξεκινούν με ένα τέλος και τελειώνουν με μιαν αρχή…

Μεταβάσεις… Ξεκινούν με ένα τέλος και τελειώνουν με μιαν αρχή…

Οι μεταβάσεις μοιάζουν με γέφυρες ανάμεσα σε δύο νοήματα, ένα παλιό κι ένα καινούριο. Στη γλώσσα μας μετάβαση σημαίνει το πέρασμα απέναντι. Από το χειμώνα στην άνοιξη, από την απόγνωση στην ελπίδα, από το ¨θάνατο¨ στη ζωή, από το σκοτάδι στο φως, από ένα τέλος σε μιαν...

Συστημική ψυχοθεραπεία

Συστημική ψυχοθεραπεία

Ένας διάλογος με τον εαυτό και με τους άλλους. Η συστημική θεραπεία αποτελεί κλάδο  της ψυχοθεραπείας. Η οπτική της εστιάζεται στην αντιμετώπιση του ατόμου ως ενταγμένου σε πολύπλοκα συστήματα σχέσεων. Παρουσιάστηκε στα μισά του 20ου αιώνα ως απάντηση στους...